Kőbe dermedve illeszkedik a szikra

Harmóniakert

Szövegdoboz: Sárkány

Copyright © Mező Tibor, 2007 Minden jog fenntartva

Kezdőlap

Opus

Szótagtár és Szótár

Szolgáltatás

 

A kozmikus tudat

Beszélgetés Maghy Zoltán festőművésszel

 

Kedves Zoli bácsi, tudna nekem beszélni arról, hogy milyen szellemi háttere van az utóbbi időben festett képein a csillagászati jelenségeknek?

A munkáimban kiviláglik, hogy elérkeztem a kozmikus felfogáshoz. Nagyon örülök, hogy idáig is eljutottam, mert ez egy mérföldkő az életművemben. Az a helyzet, hogy minden élőlény a naprendszerben él, és nekem meggyőződésem, hogy a Napból származunk, és oda is térünk vissza. Most már rájöttem arra, hogy egy festménynél, legyen az tájkép vagy portré, ki kell fejezni a kozmikus hatásokat. Ez egy újszerű látás. Igazán nem is láttam még az európai művészetben ilyen határozott formai megoldást. Bár ott is minden nagyszerű munka kozmikus.

Benne vagyunk a naprendszerben, vagy azon kívüli hatások is érvényesülnek?

Benne vagyunk a naprendszerben. Minden élet, legyen az baktérium vagy elefánt, onnan jön, oda is tér vissza. Nekem a Nap az Isten. Lehet, hogy vannak a Napnál nagyobb égitestek is, de mi ide tartozunk. A Nap óriási hatalom. Hihetetlenek a napkitörések, a Föld méreténél harmincszor nagyobb lángok. Van nekem egy német lapom, a Stern folyóirat (1973 decemberi szám). Nézzed, itt van a Tejút. Ez a kis rész ki van nagyítva. Ennyi csillag, hát nem bámulatos? Nem tudjuk, ilyen sokan hogyan kerültek ide. Elhalt emberek ezek, vagy el sem tudom képzelni, csillagok?

Hogyan jutott el Zoli bácsi a kozmikus tudatig?

Meg kellett élnem a kilencvenes éveimet. Rájöttem arra, hogy érdekes elérkezés ez egy szellemi elgondoláshoz. Látom azt, hogy a festmények is, akárhol legyenek azok, ha nincs bennük kozmikus hatás, nem jók. Mutatni akarok neked egy képet. Ez a kép, amelynek a reprodukcióját látod, ki van állítva Hatvanban. Címe Egy alpesi táj, 60×100 cm, olaj. Először ezt akvarellben festettem meg 1973. április 8-án az osztrák-német határon, Mittenwaldban, ahol a tó be volt fagyva. A legértékesebb akvarellem nekem. Nagyon szép, részletes, színes kép, igazán sikerült alkotás. Gazdagon vannak megoldva a motívumok, finom színek alakultak ki. Hideg, meleg színek vannak egymás mellett, ezáltal lett a kép nagyon színessé. Érdekes ez a kis házikó itten. Az erdő. A hegy megy felfelé. A homály, mert a hegy ködben van. Az előtérben a fenyőfák még részletezve vannak, a fenyőfákkal szemben az erdőnek a foltja már össze van vonva, tömeg, a levegő is, az atmoszféra is befolyásolja. Kozmikus hatások vannak kifejezve, a nagy levegő, a térhatás, az ég és a nagyon szép földi táj.

Lehet ilyen képet többször megfesteni?

Hát hogyne! Csak el kell képzelni a tájat, és azokat az érzéseket megszilárdítani, hogy egy égi teret vonok be, és azt akarom kifejezni. Általában a nagy térhatás a földön már kozmikus hatás. Erre rájöttem, és jónak is tartom ezt a megoldást. A kozmikus látást tartom a legideálisabbnak és a legarisztokratikusabbnak. Az az érzés tükröződjék vissza, amit érzek a kozmoszban.

 

Kérdezett: Mező Tibor

 

Vissza

Egyedi keresés