Kőbe dermedve illeszkedik a szikra

Harmóniakert

Szövegdoboz: Sárkány

Copyright © Mező Tibor, 2007 Minden jog fenntartva

Kezdőlap

Opus

Szótagtár és Szótár

Szolgáltatás

 

Sina Simon 200 éves

 

A magyar diplomata és mecénás 1810. augusztus 15-én született és 1876. április 16-án halt meg Bécsben. Öt leánya közül kettőt görög, egyet francia hercegekhez adott feleségül.

 

Vagyona nagy részben Magyarországon, Ausztriában, Cseh- és Morvaországban és az al-dunai fejedelemségekben fekvő, nagy terjedelmű és jól művelt uradalmakból állott, amelyekhez újabb szerzemények is járultak belföldön, Görögországban és Olaszországban.

 

Örökségének átvételétől élete végéig azok közé tartozott, akik minden fontosabb magyar gazdasági és kulturális mozgalmat támogattak. Bőkezű adományaival hozzájárult a nemzeti intézmények létesítéséhez. Mindenekfelett a Magyar Akadémia palotája hirdeti a nevét, mint alapítóét, segélyezőét és bőkezű adakozóét; a temetését is itt celebrálták, hiszen az akadémiának legnagyobb összeggel volt alapítója és igazgató tanácsának a tagja. Az athéni görög akadémia is őrzi emlékét, amelyet egészen ő alapított, és épített fel.

 

Hozzájárult a Magyar Földhitelintézet és a magyar biztosítótársaság felállításához, a vasút és gőzhajózás fejlesztéséhez, a folyók szabályozásához. A mezőgazdasági állapotok és iskolai, népnevelési, patronátusi viszonyok javításához köze van. A köztelek, a Nemzeti Múzeum, a kisdedóvó egylet, a kisded-kórház s egyéb kórházak, bölcsődék, árvaházak, vakok intézete, kereskedelmi akadémia, Nemzeti Színház, zenede, lovarda, tűzoltási ügy, nemzeti kaszinó, lipótvárosi bazilika és a képzőművészet háza jogosan hivatkoznak rá.

 

Diplomataként Ottó görög király kormányának a képviselője volt a bécsi, berlini és müncheni udvaroknál. Hazai és külföldi kitüntetések sora ismerte el közszolgálatát, például 1871-ben a magyar minisztérium előterjesztésére a Lipót-rend nagykeresztjét tűzte mellére. 1874-ben pedig a bécsi urakházának holtiglani tagjává nevezték ki.

 

Több bank, társulat és intézet igazgató tanácsosa volt, valamint több város: Buda, Arad és Szeged díszpolgára.

 

Sina Simon 200 éves, akinek adományai egy személyben többre rúgtak, mint amit a magyar állam egésze juttatott a nemzeti kultúra javára az elmúlt húsz év alatt Magyarországon. Én már belátom, hogy a hatalom forrása a kultúra. Az adományozók nagylelkűségének azonban vége lett, miközben a kultúra alábecsülése megszűnt, mert a jövőnk záloga a kultúra és a gazdaság innovatív kapcsolata.

 

A cikk forrása: http://hu.wikipedia.org/wiki/Sina_Simon

 

Mező Tibor

novum proKiadó® szerzője

 

 

Vissza

Egyedi keresés