Kőbe dermedve illeszkedik a szikra

Harmóniakert

Szövegdoboz: Sárkány

Copyright © Mező Tibor, 2007 Minden jog fenntartva

Kezdőlap

Opus

Szótagtár és Szótár

Szolgáltatás

 

Hírünk a világban

,,Az jó hírért, névért”

Balassi Bálint

Pomáz, 2009. július

 

,,Foglalj helyet. Kezdd el a mesét szépen.

Mi hallgatunk és lesz, aki csak éppen

néz téged, mert örül, hogy lát ma itt

fehérek közt egy európait.”

                                         József Attila: Thomas Mann üdvözlése

 

A látó egyszerű szavahihető. Érthető igénye és öröme, hogy a magyar európai. Wass Albert pomázi szoboravatóján egyáltalán nem erről esett szó 2009. június 4-én a Teleki-Wattay Kastély kertjében az ide vonatkozó híradások alapján:

(http://www.gondola.hu/cikkek/65476;

http://karpatiharsona.info/index.php?option=com_content&view=article&id=4534:pomazi-wass-albert-szoboravato-trianon-emleknapjan-&catid=36:kultura&Itemid=60;

http://www.krater.hu/krater.php?do=7&action=a&data%5B2%5D=910;

http://www.krater.hu/krater.php?do=7&action=a&data%5B2%5D=911).

Akkor pedig mi történt? Az ünnepségen Vicsi László pomázi polgármester úr közvetítette Orbán Viktor szenátor szavait: ,,…A Kárpát-medencei magyarságnak új összefogásra van szüksége. […] A határaitól fosztott világ számos lehetőséget kínál számunkra, […] a magyarság súlyának növelése, befolyásának erősítése, kisebbségeinek még határozottabb képviselete szükséges.” Turcsány Péter író erre szónoki reagálással felelt: „…nem maradhat magyar nemzetünk a szomszéd államok önző és egyoldalú hatalmi törekvéseinek szétszaggatott prédája.”

Trianon óta azonban a körülmények alapvetően megváltoztak, és akik nem tudnak József Attila szellemében egy nagy lépést előrehaladni az Európai Unióban, inkább lépnek két kicsit hátra. A pánhungarizmusnak ára van, a háborúhoz pénz kell, a ,,magyar érdek” pedig mivé válik? Akár egyetlen vesztes csata után az ellenfélnek támad követelése, a magyar lakosság sanyarú kenyerévé.

A Wass-kultuszhoz hozzászóló, névtelen kommentező véleménye Pomázon is időszerű: ,,Gyerekkoromban a Lenin szobrokat kellett néznem, mert ezt próbálták rám erőltetni. Most különböző nézettségű önkormányzatok a saját ideológiájukat. Ezek a „politikusok” mikor fognak minket önálló lényként kezelni?” (Békést is elérte a Wass Albert-kultusz 2008. szeptember 21.; In http://www.beol.hu/bekes/kultura/szoboravatas-bekest-is-elerte-a-wass-albert-kultusz-176666)

Wass Albert szoboravatása tehát nem az irodalomról szólt, mert nyilvánvaló, hogy Wass Albert írói munkássága alulmarad például a kortárs Szentkuthy Miklósétól, aki valóban egyetemes látókörű, polihisztor művész, de még Wass Albert költészete sem kimagasló, miként a méltán klasszikus József Attiláé. Mi köti mégis Wass Albertet Pomázhoz, hacsak nem az, hogy itt adták ki műveit. Végül hangsúlyozni kell, hogy felelős magyar politikai vezetők a rendezvénytől távolmaradtak.

 

Az Isten továbbállt, nincsen

más, ki előtted jár s biccent,

a Hatalmas int megintlen,

Ó, Nemzetem, nekem higgyen!

 

Mező Tibor

Vissza

 

Egyedi keresés